27 Lap 2015

„Neregėta Klaipėda” – tiesioginė paskaitos transliacija

Turbūt nesuklysime, jei pasakysime, kad bet kurio miesto, miestelio, ar net atskirų jų pastatų siluetas, kurį išvystame senosiose fotografijose ar piešiniuose, sukelia tam tikros nostalgijos pojūtį. Paprastai šis jausmas ypač stiprus būna vietose, su kuriomis mus sieja betarpiškas ryšys, vietose, kurios jau yra tapusios kiekvieno savaip apmąstomos „aš“ ir „jis“ jungties vienove. O galimybė vėl ir vėl pasinerti į panašius apmąstymus taip nenugalimai traukia. Sudėtingame XX amžiuje Klaipėda prarado tiek daug su jo praeitimi suaugusių, jį kūrusių, puošusių, savaip aptarusių gyventojų. Tačiau šiuo metu galėtume sakyti – miestas vėl patiria gyvą nostalgijos pulsavimą, reiškia čia vėl gyvai apmąstomas vienovės santykis tarp „aš“ ir „jo“, o tai reiškia – jis tapo SAVU.

Susiformavusios apmąstymų laike spragos labai dažnai pamačius netikėtą, iki šiol nematytą vaizdinį bent jau trumpam netikėtai pastato prieš nežinią, prieš naują santykio tarp dar nematyto objekto ir savo formuojamos vienovės jutimo turinio nustatymą. O šis kelias ilgas, ypač Klaipėdoje.

Apie tai kalba ir metai iš metų „Libra Memelensis“ leidyklos atliekami darbai, skirti Klaipėdos pažinimui. Neužilgo pasitiksime „Klaipėdos vaizdų albumą“. Knygos sudarytojas, autorius Kęstutis Demereckas sako, kad albume bus pateikiamos „…unikalios XIX a. vid. – XX a. vid. Klaipėdos miesto nuotraukos… Tai 496 puslapių ikonografinė Klaipėdos miesto istorijos studija, kurioje pateikiami miesto vaizdai iš neseniai į Klaipėdą atgabento AdM archyvo, saugomo Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje bei nuotraukos iš privačių kolekcijų. Albume per 1000 nuotraukų, suskirstytų temomis pagal miesto rajonus ir apylinkes. Vakare su Senąja Klaipėda bus rodomos tik rečiausios ir unikaliausios fotonuotraukos, pateikiami jų komentarai.“

Tad pirmą mėnesio trečiadienį, gruodžio 2 d., 18.00 val. vėl jus kviečiame jau į 72-ą vakarą su Senąja Klaipėda, kuris kaip ir visada įvyks Žemaitijos dailininkų sąjungos galerijoje (Klaipėda, Žvejų g. 1/2), o taip pat pranešimas bus transliuojamas šio pranešimo lange.

Klaipėdos vaizdų albumą galite įsigyti spausdami čia…

Leave a Comment